Bilişim-Haber: Kişisel Veriler Kanunu Mecliste

Kişisel Veriler Kanunu Mecliste

Kişisel Veriler Kanunu Mecliste


Kişisel _Veriler _Kanunu_ Mecliste
20 yıldır mecliste tozlu raflarda bekleyen Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı ani bir kararla mecliste tartışmaya açıldı.
Kanun Tasarısı, 2015 Ocak ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu’nda görüşmeye açıldı. 24 Ekim 1995 tarihli 95/46 sayılı Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosu direktifi kişisel verilerin işlenmesi ve korunmasına ilişkin kapsamlı bir düzenleme öngörüyor ancak Türkiye’de 1995’ten bugüne 95/46 sayılı direktifin öngördüğü düzenleme için tek bir adım dahi atılmadı.
Bu arada TEPAV’ın (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) Bilgi Üniversitesi ile birlikte hazırladığı ‘Kişisel Verilerin Korunmasının İktisadi ve Hukuki Analizi’ raporunda Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun tasarısında çizilen çerçevede yürütecek idari kurumun tamamen bağımsız olması gerektiğine işaret edildi. Raporda “Düzenlemeler yapılırken kişisel verilerin korunmasının tüm dünyada tartışılan teknolojinin gelişimine bağlı olarak evrilen bir hukuki alan olduğu unutulmamalı. Temel insan haklarından biri olan veri koruması hakkı, bireyin Anayasada tanımlanan diğer hak ve özgürlüklerle ele alınmalı. Bireyin hakları korunurken gelişen ekonominin teknolojinin sağladığı faydalar da unutulmamalı” denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © Bilişim-Haber Urang-kurai